Ειδήσεις 2015

 • 15.10.2015 :::: Ανάρτηση νέας ιστοσελίδας

  Η νέα και ανανεωμένη ιστοσελίδα του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας, αναρτήθηκε. Η ιστοσελίδα επανασχεδιάσθηκε με γνώμωνα την ευκολία στην χρήση και στην άντληση των πληροφοριών αναφορικά με τις υπηρεσίες μας. Θα είναι ένα εργαλείο, το οποίο θα μας βοηθήσει να εκπληρώσουμε την αποστολή μας και να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες.

   

 • 11.11.2015 :::: Επίσκεψη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος σε μονάδες ευθύνης Ευβοίας και Σκύρου

  Ολοκληρώθηκε στις 11 Νοεμβρίου η επίσκεψη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδος σε μονάδες ευθύνης Ευβοίας και Σκύρου. Συγκεκριμένα, ο Περ. Δ/ντής επισκέφθηκε όλες τις μονάδες εκπαίδευσης στην Σκύρο, στις 10 Νοεμβρίου, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας προήδρευσε σε συνάντηση με τα στελέχη Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, παρουσία των αντιστοίχων διευθυντών κ.κ. Ζημιανίτη και Καραμάνου.

   

  Στα πλαίσια της συνάντησης, ο Περ. Δ/ντής έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις σε θέματα που αφορούν καθημερινές δραστηριότητες των στελεχών, ενώ άκουσε και τα αιτήματα των εκπαιδευτικών. Το ίδιο βράδυ, είχε προγραμματιστεί ανοικτή εκδήλωση στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Σκύρου με την συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων / κηδεμόνων. Η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς την εκδήλωση τίμησαν περισσότεροι από 200 συμετέχοντες. Η εκδήλωση, η οποία περιλάμβανε παρουσιάσεις από τα στελέχη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας, ολοκληρώθηκε με ανοικτή συζήτηση μετά τις 22.00.

   

  Οι θεματικές ενότητες που παρουσιάστηκαν, σχετίζονταν με τα παρακάτω:

  -   Διαχείριση σχολικής τάξης

  -   Μαθητές με ΔΕΠ-Υ

  -   Πανελλήνιες εξετάσεις

   

  Παρουσιάσεις πραγματοποίησαν από πλευράς Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης οι κ.κ. Αργυρόπουλος, Μπενιάτα και ο ίδιος ο Περ. Δ/ντής κ. Δημητρίου. Από πλευράς ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας παρουσιάσεις πραγματοποίησαν η Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. κα. Λινάρδου και ο ψυχολόγος του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. κ. Καρυστινός.

   

  Την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, ο Περ. Δ/ντής επισκέφθηκε όλες τις μονάδες της Κύμης, μίλησε με εκπαιδευτικούς και έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες σε ζητήματα ενδιαφέροντος. Εν συνεχεία, επισκέφθηκε το Γυμνάσιο στα Λέπουρα Αλιβερίου, όπου είχε συνεργασία με τον επικεφαλής της μονάδας. Κατόπιν, συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Αλιβερίου – Κύμης όπου συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Παραβρέθηκε τελικά σε συνάντηση με τον επικεφαλής του Β’ Δ.Σ. Αλιβερίου όπου έδωσε οδηγίες και κατευθύνσεις σε ζητήματα που απασχολούν την σχολική μονάδα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Περ. Δ/ντής επέστρεψε στην Λαμία.

   

  Το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας υποστηρίζοντας την επίσκεψη του Περ. Δ/ντή, διέθεσε ενισχυμένη διεπιστημονική ομάδα αποτελούμενη από την Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας, Λινάρδου Δήμητρα, τον ψυχολόγο Καρυστινό Ανδρέα, την εκπαιδευτικό πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Μόσχου Σταυρούλα και τον κοινωνικό λειτουργό Πίττα Σταμάτιο. Στα πλαίσια της επίσκεψης, η διεπιστημονική ομάδα του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. συναντήθηκε με γονείς και μαθητές, ενώ είχε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και με εκπαιδευτικούς για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Τονίστηκε σε κάθε περίπτωση, η διαθεσιμότητα του ΚΕ.Δ.Δ.Υ., ενώ τέθηκαν οι βάσεις για περαιτέρω συνεργασία στο μέλλον μεταξύ της Υπηρεσίας και των Συλλόγων γονέων με αντικείμενο την υποστήριξη των γονέων αλλά και των εκπαιδευτικών με ημερίδες, εκπαιδεύσεις, κ.ο.κ.

 • 20.11.2015 :::: Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας στην Βόρεια Εύβοια

  Πραγματοποιήθηκε στις 20 Νοεμβρίου επίσκεψη κλιμακίου του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας στην Βόρεια Εύβοια. Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από την Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας Λινάρδου Δήμητρα, τον ψυχολόγο Καρυστινό Ανδρέα, τον παιδαγωγό Ειδικής Αγωγής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Αναγνωστόπουλο Βασίλειο και τον κοινωνικό λειτουργό Πίττα Σταμάτιο, συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας με τα στελέχη του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Νέου Πύργου.

   

  Συζητήθηκαν καθημερινά ζητήματα που άπτονται της συνεργασίας της Υπηρεσίας με το εν λόγω σχολείο και δόθηκαν κατευθύνσεις και οδηγίες επί συγκεκριμένων θεμάτων διαχείρισης. Παράλληλα, το κλιμάκιο της Υπηρεσίας, συναντήθηκε με γονείς μαθητών που φοιτούν στο εν λόγω σχολείο και απάντησε σε ερωτήματα που τέθηκαν και προβληματισμούς που διατυπώθηκαν.

   

  Εν συνεχεία, το κλιμάκιο επισκέφθηκε το Δ.Σ. και το Γυμνάσιο Ωρεών όπου είχε συναντήσεις εργασίας με τους επικεφαλής των μονάδων αλλά και με τα στελέχη που υπηρετούν εκεί. Αναφορικά με το Γυμνάσιο Ωρεών, συμφωνήθηκε η εκ νέου παρουσία του ΚΕ.Δ.Δ.Υ.  στην μονάδα με το νέο έτος, με αντικείμενο την εκπαίδευση των στελεχών στην χρήση λογισμικού Υποστηρικτικής Τεχνολογίας. Αυτό θα γίνει, για την καλύτερη υποστήριξη μαθητή, ο οποίος λόγω κινητικών δυσκολιών αδυνατεί να παρίσταται στο σχολικό περιβάλλον.

   

  Το κλιμάκιο επέστρεψε το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην Χαλκίδα.

 • 25.11.2015 :::: Ολοκληρώθηκε το Πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

  Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015 το διήμερο εργαστηριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ» διάρκειας 10 εκπαιδευτικών ωρών, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδος.

   

  Στο πρόγραμμα, το οποίο διοργάνωσαν από κοινού η αρμόδια σύμβουλος Δρ. Σιγανού Άννα και το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας, συμμετείχαν συνολικά 20 εκπαιδευτικοί από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδος. Το πρόγραμμα είχε βιωματικό χαρακτήρα με παρουσιάσεις, ομαδικές και ατομικές δραστηριότητες και ανέπτυξε τις παρακάτω θεματικές ενότητες:

   

     Διατμηματική (ενεργός) επικοινωνία

     Είδη επικοινωνίας

     Ανάπτυξη στρατηγικής διαχείρισης κρίσεων στο σχολικό περιβάλλον

     Μη λεκτική επικοινωνία

     Οριοθέτηση εντός σχολικού περιβάλλοντος

     Αξιοποίηση εργαλείων αποτύπωσης και διαχείρισης προβλημάτων

   

  Εισηγητής του εκπαιδευτικού προγράμματος από πλευράς του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας ήταν ο κοινωνικός λειτουργός του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Πίττας Σταμάτιος.

 • 04.12.2015 :::: Επίσκεψη Σχολικού Συμβούλου Α’ βάθμιας εκπαίδευσης στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ

  Πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου προγραμματισμένη επίσκεψη στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. του Σχολικού Συμβούλου Α’ βάθμιας εκπαίδευσης Δρος Μητάκου, όπου συναντήθηκε με την Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. και με στελέχη της διεπιστημονικής ομάδας του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και τέθηκε προγραμματισμός για μελλοντικές δραστηριότητες.

 • 04.12.2015 :::: Επίσκεψη διευρυμένου κλιμακίου του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας στο ΕΠΑΛ Ψαχνών

  Πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου επίσκεψη διευρυμένου κλιμακίου του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας στο ΕΠΑΛ Ψαχνών.

   

  Το κλιμάκιο, αποτελούμενο από την Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας Λινάρδου Δήμητρα, τους ψυχολόγους Καρυστινό Ανδρέα και Υδραίο Μιχαήλ, τους κοινωνικούς λειτουργούς Μουστάκα Κωνσταντίνα και Πίττα Σταμάτιο, συμμετείχε σε ανοικτή συζήτηση με βιωματικές δραστηριότητες για τους μαθητές της Α’ τάξης του ΕΠΑΛ.

   

  Συζητήθηκαν καθημερινά ζητήματα που προβληματίζουν και απασχολούν τους μαθητές, ενώ δόθηκαν κατευθύνσεις και οδηγίες επί συγκεκριμένων θεμάτων. Οι ψυχολόγοι της υπηρεσίας, απάντησαν σε ερωτήματα που απευθύνθηκαν από τους μαθητές, ενώ τονίστηκε η διαθεσιμότητα του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. στην υποστήριξή τους επί ουσιωδών ζητημάτων.

   

  Κατ΄ ιδίαν συνάντηση είχε η Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. με τον Λυκειάρχη του ΕΠΑΛ, όπου επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο μονάδων, αλλά και η από κοινού δέσμευση για ανάληψη περαιτέρω δράσεων.

 • 10.12.2015 :::: Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία 3 Δεκεμβρίου 2015

  «Σας έτυχε ποτέ να βρεθείτε πάνω σ’ ένα βαπόρι και να σας τυλίξει μια πυκνή ομίχλη σαν χειροπιαστό λευκό σκοτάδι και το μεγάλο καράβι να ρίχνει βολίδες, ψάχνοντας να βρει την ακτή, όλο ένταση κι ανυπομονησία, και σεις να περιμένετε καρδιοχτυπώντας πως όπου να’ ναι κάτι φοβερό θα συμβεί;

   

  Σαν ένα τέτοιο καράβι ήμουνα προτού αρχίσει η εκπαίδευσή μου, μόνο που εγώ δεν είχα ούτε πυξίδα, ούτε βολίδες κι ούτε είχα κανέναν τρόπο να μάθω πόσο κοντά ήταν το λιμάνι».

   

  Ελεν Κέλερ,  Αμερικανίδα συγγραφέας, πολιτική ακτιβίστρια και λέκτορας. Ήταν το πρώτο άτομο με κώφωση και τύφλωση που αποφοίτησε από πανεπιστήμιο το 1914.

   

  200.000 παιδιά με αναπηρία υπολογίζεται ότι ζουν στην Ελλάδα, και από αυτά εκτιμάται ότι πρόσβαση στο σχολείο έχουν μόνο τα 31.761, ποσοστό δηλαδή μόλις 15%. Σύμφωνα με πρόσφατη την έκθεση της ActionAid, υπολογίζεται ότι περίπου 170.000 παιδιά είναι αόρατα για το εκπαιδευτικό σύστημα στη χώρας μας.

   

  Ανεπαρκείς υπηρεσίες μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο, απουσία υποδομών στα σχολεία για να δεχτούν μαθητές με αναπηρία, περιορισμένο εποπτικό υλικό, λίγο ανθρώπινο δυναμικό και απουσία σταθερής και επαρκούς χρηματοδότησης της ειδικής εκπαίδευσης, είναι οι λόγοι, σύμφωνα με την έκθεση της «ActionAid», που οδηγούν τα παιδιά εκτός σχολείου.

   

  Την έρευνα διενήργησε για λογαριασμό της «ActionAid» η ερευνήτρια Πελαγία Παπανικολάου, υποψήφια διδάκτωρ Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για την Εκπαίδευση. Στο πλαίσιο της έρευνας πραγματοποιήθηκαν και συνεντεύξεις ανθρώπων με αναπηρία που έχουν περάσει παλαιότερα από την ελληνική εκπαίδευση.

   

  «Αν δεν είχα πάει σχολείο, η ζωή μου θα ήταν πολύ διαφορετική. Δεν θα ήξερα να διαβάζω, να γράφω, δεν θα ήξερα τίποτα. Δεν θα έκανα όλα αυτά που κάνω τώρα», εξομολογήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας η Ελένη, ηθοποιός και μουσικός, άτομο με νοητική και κινητική αναπηρία.

   

  Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

   

  Η επιλογή της ημερομηνίας αυτής συνδέεται με την υιοθέτηση από το διεθνή οργανισμό στις 3 Δεκεμβρίου 1982 του προγράμματος δράσης για τα ΑΜΕΑ, το οποίο οδήγησε στην υπογραφή της διεθνούς Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στις 30 Μαρτίου 2007 (Η Κύπρος την κύρωσε το 2011 και η Ελλάδα το 2012).

   

  Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

   

  Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ (2014), γύρω στο 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες.

 • 12.12.2015 :::: Η Χριστουγεννιάτικη εορτή του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας

  Στα πλαίσια των εκδηλώσεων της εορτής των Χριστουγέννων, το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας διοργανώνει στις 22 Δεκεμβρίου και ώρα 10.00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Σχολής Πεζικού την καθιερωμένη εκδήλωσή του.

   

  Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δρώμενα από μαθητές των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της πόλης μας, καθώς και την μεταφορά του έργου του H. Blake "Ο χιονάνθρωπος" από το Piano Enseble Philoxenia του Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Παιδείας Βασιλικού με καλλιτεχνική επιμέλεια της πιανίστας Βάνας Παπαϊωάννου.