Ειδήσεις 2017

07.02.2017 ::::  Συμμετοχή εκπροσώπου του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας στις εργασίες ευρωπαϊκής δράσης

Πρόσκληση στα πλαίσια της ευρωπαϊκής δράσης "Rehabilitation ways in new directions" έλαβε το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας από την διοργανώτρια αρχή και εκπροσωπήθηκε από τον ψυχολόγο του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ανδρέα Καρυστινό. Η δράση αυτή έχει σκοπό να ενημερώσει για τις καλές πρακτικές που ακολουθούνται στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. σε θέματα εξαρτήσεων πάσης φύσεως από ανήλικους. Στα πλαίσια των εργασιών της συνάντησης υπήρξαν παρουσιάσεις από διάφορους φορείς κρατών μελών, όπου και παρουσιάστηκαν μεθοδολογίεςκαι πρακτικές διαχείρισης εξαρτήσεων.

07.02.2017 ::::   Προγραμματισμός επίσκεψης κλιμακίου του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. στην Σκύρο

Προγραμματίζεται σε συνεργασία με την σύμβουλο Β'βάθμιας εκπαίδευσης κυρία Ζ. Κεχρή επίσκεψη στην Σκύρο από τις 12 έως τις 15 Μαρτίου. Ο προγραμματισμός αφορά επισκέψεις σε σχολικές μονάδες του νησιού με ταυτόχρονη αξιολόγηση μαθητών.

 

Παράλληλα έχουν προβλεφθεί δράσεις συνεργασίας με τους εκπαιδευτικούς των μονάδων αλλά και εκδήλωση με την συμμετοχή των γονέων των μαθητών το απόγευμα μίας εκ των δύο ημερών. (Δευτέρας 13/3 ή Τρίτης 14/3).

 

Παρών στην επίσκεψη θα είναι ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού Ευβοίας κ. Κυριτσόπουλος και η σύμβουλος κα Κεχρή, ενώ το διευρυμένο κλιμάκιο του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. πέραν της Προϊσταμένης κας Λινάρδου, θα περιλαμβάνει ψυχολόγο, κοιν. λειτουργό και εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής.

07.02.2017 ::::   Προγραμματισμός επιστημονικής ημερίδας και βιωματικού εργαστηρίου στην Χαλκίδα

Προγραμματίζεται σε συνεργασία με την σύμβουλο Β'βάθμιας εκπαίδευσης Δρ. Ά. Σιγανού συνδιοργάνωση επιστημονικής ημερίδας σε θέματα υποστήριξης των εκπαιδευτικών. (mentoring / coaching) Η ημερίδα διοργανώνεται από την σχολική σύμβουλο Δρ. Ά. Σιγανού, σε συνεργασία με το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας, τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Χαλκίδος (ΚΕΣΥΠ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας.

 

Η ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη ζητημάτων όπως:

- Τι είναι ο θεσμός του «συμβούλου καθηγητή»;

- Συμβάλει και αν ναι πως στην βελτίωση του σχολικού κλίματος;

- Που και πως έχει εφαρμοστεί;

- Τι είναι το coaching;

- Τι είναι ο θεσμός του μέντορα;

- Ποια είναι η εμπειρία από την εφαρμογή τους στο Αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα;

- Υπάρχουν σχετικές εμπειρίες εφαρμογής στην Ελλάδα;

- Η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων συμβάλλει στη βελτίωση του σχολικού κλίματος;

 

Προσκεκλημένη είναι η Δρ. Εύα Μαντζουράνη, ιδρυτής του ‘Ithaca Academic Coaching and Mentoring’ η οποία θα παρουσιάσει σχετική ενότητα και θα ηγηθεί του βιωματικού εργαστηρίου με τίτλο "Δεξιότητες coaching  και καλές πρακτικές για ενδυνάμωση του ατόμου και των σχέσεων" που θα υλοποιηθεί το απόγευμα της Τετάρτης 08/03 μετά το κλείσιμο της ημερίδας.

 

Προσκεκλημένοι και συμμετέχοντες, είναι εκπρόσωποι και καθηγητές που εμπλέκονται στο πιλοτικό πρόγραμμα "Σύμβουλος Καθηγητής" των παρακάτω φορέων:

Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων

- ΕΠΑΛ Καισαριανής

- ΕΠΑΛ Υμηττού

- ΕΠΑΛ Δάφνης

- ΕΠΑΛ Δραπετσώνας

- 1ο  ΕΠΑΛ Χαλκίδος

- 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδος

 

Ο τόπος διεξαγωγής και το αναλυτικό πρόγραμμα της επιστημονικής ημερίδας θα ανακοινωθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα.

07.02.2017 ::::   Ομιλία στο Ειδικό ΕΠΑΛ Χαλκίδας με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο

Σήμερα, 7 Φεβρουαρίου 2017, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο (5 Φεβρουαρίου), πραγματοποιήθηκε ομιλία στο Ειδικό ΕΠΑΛ Χαλκίδας έπειτα απο επίσημη πρόσκληση  του Διευθυντή του σχολείου.

 

Ομιλητής ήταν ο κύριος Σ. Πίττας, κοινωνικός λειτουργός στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας. Η παρουσίαση των καλών χρήσεων του διαδικτύου έγινε με βιωματικό τρόπο, όπου πρωταγωνιστές της συζήτησης ήταν οι ίδιοι οι μαθητές.

 

Ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές όπου επιβεβαιώθηκε το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας μεταξύ των δύο μονάδων και ανταλάχθηκαν απόψεις επί του θέματος. Οι μαθητές πρότειναν να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας (μουσικής, θεάτρου, ζωγραφικής) οι οποίες θα παρουσιάσουν τα έργα του στο κλείσιμο της σχολικής σαιζόν.

 

20.02.2017 ::::   Πρόσκληση σε επιστημονική ημερίδα με θέμα: Τρόποι συμβουλευτικής υποστήριξης μαθητών και δράσεις βελτίωσης του σχολικού κλίματος

Σας προσκαλούμε στην επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Τρόποι συμβουλευτικής υποστήριξης μαθητών και δράσεις βελτίωσης του σχολικού κλίματος» η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 8 Μαρτίου και ώρα 9.00 – 15.00 και 17.00 - 20.00 στο Ξενοδοχείο Lucy στην Χαλκίδα.

Η ημερίδα διοργανώνεται από την σχολική σύμβουλο Άννα Σιγανού, σε συνεργασία με το ΚΕΔΔΥ, τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Χαλκίδας (ΚΕΣΥΠ) της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας και στοχεύει στην ανάδειξη ζητημάτων όπως:

Τι είναι ο θεσμός του «συμβούλου καθηγητή»;

Συμβάλει και αν ναι πως στην βελτίωση του σχολικού κλίματος;

Που και πως έχει εφαρμοστεί;

Τι είναι το coaching;

Τι είναι ο θεσμός του μέντορα;

Ποια είναι η εμπειρία από την εφαρμογή τους στο Αγγλικό εκπαιδευτικό σύστημα;

Υπάρχουν σχετικές εμπειρίες εφαρμογής στην Ελλάδα;

Η υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων συμβάλλει στη βελτίωση του σχολικού κλίματος;

 

Η ημερίδα απευθύνεται: α) στους εκπαιδευτικούς του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας που υλοποιούν την καινοτομία του «θεσμού του συμβούλου καθηγητή»,  β) στους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ της Εύβοιας που διδάσκουν το μάθημα «ΣΕΠ Ασφάλεια και Υγεία στον χώρο εργασίας», γ) στους εκπαιδευτικούς Αγγλικής γλώσσας ΠΕ06 για τους οποίους την επιστημονική ευθύνη έχει η κ. Σιγανού και δ) στους διευθυντές των σχολείων για τα οποία την παιδαγωγική ευθύνη έχει η κ Σιγανού.

 

Πρόγραμμα Ημερίδας

 

09.00-09.30

Εγγραφές

 

09.30-09.50

Έναρξη εργασιών ημερίδας, Δ. Λινάρδου, Α. Σιγανού

Χαιρετισμοί

 Εισηγήσεις

 

09.50-10.20

Ο θεσμός του “Συμβούλου καθηγητή” Μια καινοτομική ιδέα και η υλοποίηση της  Άννας Λαμπίδη, ψυχολόγο, Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Ν. Νικολάου, τ. σχολικός σύμβουλος μηχανολόγων (ΠΕ12)

 

10.20-10.30

Η εφαρμογή του “συμβούλου καθηγητή” στα ΕΠΑΛ Πειραιά. Χρυσούλα Λαλαζήση, σχολική σύμβουλος Αρχιτεκτόνων-Πολιτ.μηχανικών-Τοπογράφων  (ΠΕ12)

 

10.30-12.30

Coaching  - mentoring  στην εκπαιδευτική διαδικασία.  Δρ. Εύα Μαντζουράνη, Kingston University – Hong Kong University, Ιδρύτρια της ‘Ithaca Academic Coaching and Mentoring’

 

12.30-12.50

Συζήτηση

 

12.50-13.10

Διάλειμμα

 

13.10-14.30

Στρογγυλή τράπεζα: Δράσεις βελτίωσης του σχολικού κλίματος

Συντονιστής: Αλέκος Καλοφωλιάς, Πολιτικός Μηχανικός, Σύμβουλος Οργάνωσης και Διοίκησης,  Συντονιστής της ομάδας εργασίας του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου

Συμμετέχουν: Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, ΕΠΑΛ Καισαριανής, ΕΠΑΛ Υμηττού, ΕΠΑΛ Δάφνης, ΕΠΑΛ Δραπετσώνας, 1ο  ΕΠΑΛ Χαλκίδας, 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας

 

14.30-14.45

Η ενίσχυση του ρόλου της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Σπύρος Ντούβλης, εκπαιδευτικός ΠΕ03, υπεύθυνος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στη Δ.Δ.Ε. νομού Καρδίτσας

 

14.45- 15.00

Σύνοψη - Προτάσεις και προοπτικές για το μέλλον. Άννα Λαμπίδη, Κάτια Αλιακίζογλου,  Άννα Σιγανού

 

Διάλειμμα -  Γεύμα

 

17.00 - 20.00

Βιωματικό εργαστήριο: «Δεξιότητες coaching και καλές πρακτικές για ενδυνάμωση του ατόμου και των σχέσεων». Δρ. Εύα Μαντζουράνη, Kingston University – Hong Kong University, Ιδρύτρια της ‘Ithaca Academic Coaching and Mentoring’

06.03.2017 ::::   Παρουσιάσεις στο 12ο και 27ο Νηπιαγωγείο Χακίδας

Την Τρίτη 6 Μαρτίου  μετά  από πρόσκληση του 12ου &27ου Νηπιαγωγείου Χαλκίδος, πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις στον  χώρο των σχολείων  με τα ακόλουθα θέματα:

- Η εργοθεραπεία στην προσχολική ηλικία (Παυλογιάννη Πολυξένη - Εργοθεραπεύτρια)

- Δυσκολίες λόγου & Λογοπεδική Παρέμβαση (Μιχάλαινα Αναστασία - Λογοθεραπεύτρια)

- Οριοθέτηση  παιδιών και σύγχρονες  προσεγγίσεις παρέμβασης (Πίττας Σταμάτιος - Κοιν.Λειτουργός)

 

Μετά τις παρουσιάσεις ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με τους γονείς όπου απαντήθηκαν ερωτήματα που τέθηκαν αναφορικά με την έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων κατά την σχολική και προσχολική ηλικία.

 

Στους γονείς δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις και συμφωνήθηκε να επαναληφθεί η συνάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα με νέες θεματικές ενότητες.

08.03.2017 ::::   Ημερίδα «Τρόποι συμβουλευτικής υποστήριξης μαθητών και δράσεις βελτίωσης του σχολικού κλίματος»

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της 8ης Μαρτίου στο Ξενοδοχείο ΛΟΥΣΥ, η επιστημονική ημερίδα που διοργανώθηκε από τη Σχολική Σύμβουλο ΠΕ06 Δρ. Σιγανού Άννα, το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας, τον Συμβουλευτικό Σταθμό Νέων και το Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού Χαλκίδας (ΚΕΣΥΠ) με θέμα: «Τρόποι συμβουλευτικής υποστήριξης μαθητών και δράσεις βελτίωσης του σχολικού κλίματος».

 

Την ημερίδα παρακολούθησε μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών από σχολεία της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας, ενώ αντίστοιχα μεγάλος ήταν ο αριθμός των συμμετεχόντων στο βιωματικό μέρος της ημερίδας που παρουσίασε η Δρ. Μαντζουράνη Εύα (Kingston University – Hong Kong University, Ιδρύτρια της ‘Ithaca Academic Coaching and Mentoring’). Στο βιωματικό εργαστήριο παρουσιάστηκαν οι έννοιες  Coaching  και mentoring  στην εκπαιδευτική διαδικασία και δόθηκαν πρακτικά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους εκπαιδευτικούς. Την ημερίδα παρακολούθησαν με Livestreaming ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δ. Κυριτσόπουλος.

 

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν τις εισηγήσεις και παρεμβάσεις καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους ανταλλάσσοντας απόψεις αναφορικά με τον θεσμό του "Καθηγητή Συμβούλου" όπως αυτός έχει εισαχθεί και υποστηρίζεται σε εκπαιδευτικές μονάδες της Αττικής και της Εύβοιας. Πιο συγκεκριμένα στη στρογγυλή τράπεζα με θέμα: Δράσεις βελτίωσης του σχολικού κλίματος  που συντόνισε ο κ. Α. Καλοφωλιάς (Πολιτικός Μηχανικός, Σύμβουλος Οργάνωσης και Διοίκησης,  Συντονιστής της ομάδας εργασίας του Ενιαίου Πολυκλαδικού Λυκείου) και συμμετείχαν οι κ.κ. Δ. Αντωνίου (1ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας),  Γ. Βλασσοπούλου (1ο ΕΠΑΛ Δάφνης), Σ. Ιωαννίδου (2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας), Ι. Ιωαννίδης (1ο ΕΠΑΛ Υμηττού), Δ. Κικίλιας (1ο ΕΠΑΛ Καισαριανής), I. Μπαφούνης (3ο ΕΠΑΛ, Σιβιτανίδειος Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων), Σ. Παπατριανταφύλλου (1ο ΕΠΑΛ Δραπετσώνας), Α. Λαμπίδη (ψυχολόγος), Κ. Αλιακίζογλου (ΚΕΣΥΠ) αναδείχθηκε η ανάγκη οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης στην σχολική κοινότητα και η ανάγκη για επικοινωνία και συνεργασία των σχολικών μονάδων. Ο κ. Σ. Ντούβλης (εκπαιδευτικός ΠΕ03, υπεύθυνος για τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα στη Δ.Δ.Ε. νομού Καρδίτσας) παρουσίασε τις ευρωπαϊκές προοπτικές ανάπτυξης των σχολικών μονάδων αλλά και των μαθητών και εκπαιδευτικών, μέσα από την συμμετοχή σε δράσεις των αξόνων ΚΑ1 και ΚΑ2 του Erasmus.

 

Τέλος, και αξιολογώντας την ημερίδα, αναδείχθηκαν τα οφέλη που προκύπτουν από τη συνεργασία και τον διάλογο σε επίπεδο δομών  καθώς και ο καθοριστικός ρόλος των Διευθυντών των σχολικών μονάδων. Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί ζήτησαν να υπάρχει μία σταθερή συχνότητα σε δράσεις αυτού του χαρακτήρα, αντιλαμβανόμενοι το όφελος στην προσωπική ανάπτυξη του καθενός, και παρακάλεσαν την οργανωτική επιτροπή να οργανώσει ανάλογες δράσεις.

20.03.2017 ::::   Εκδήλωση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας για το σύνδρομο Down

Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20 Μαρτίου η μία εκ των δύο δράσεων του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down στις 21 Μαρτίου.

 

Σε μία ιδιαίτερη εκδήλωση που κράτησε κοντά δύο ώρες, οι παριστάμενοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν βίντεο και να ενημερωθούν σχετικά με το σύνδρομο Down.

 

Επίσης είχαν την ευκαιρία να δούνε τη μικρού μήκους ταινία «Άπλωσε το χέρι σου», μια τρυφερή ταινία μικρού μήκους με θέμα τη διαφορετικότητα και τον σχολικό αποκλεισμό, που δημιούργησαν οι μαθητές της Στ' τάξης του 7ου Δημοτικού Σχολείου Πρέβεζας, στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Διαγωνισμού Ταινιών Μικρού Μήκους «Ένας πλανήτης… μια ευκαιρία».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδας κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος παίρνοντας το λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σε ένα από τα βίντεο σας το παιδί με σύνδρομο Down χαρακτηριζόταν ως θεϊκό δώρο. Και πράγματι έτσι είναι. Τίποτα από όσα έκανε ο Θεός δεν ήταν τέλειο. Ότι έφτιαξε, είδε απλά ότι ήταν καλό που είναι καλύτερο από το τέλειο. Όποιος λοιπόν βλέπει αυτά τα παιδιά συνειδητοποιεί αυτό που είναι η αλήθεια ότι δηλαδή η ομορφιά βρίσκεται μέσα στην ιδιαιτερότητα. Για αυτό ακριβώς το λόγο ο Θεός μας έχει κάνει όλους ξεχωριστούς με τη δική του ιδιαίτερη ομορφιά ο καθένας. Δεν πρέπει να κρύβουμε αυτά τα παιδιά αλλά να τα δείχνουμε στην κοινωνία. Να τα αγαπάμε και να τα σεβόμαστε. Άλλωστε λένε ότι ο πολιτισμός μιας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που συμπεριφέρεται στα άτομα με ιδιαίτερες ικανότητές. Και αυτά τα παιδιά έχουν χαμόγελο, έχουν ζωντάνια, δραστηριότητα.

 

Αυτό που γίνεται σήμερα εδώ είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ σημαντική αυτή η πληροφόρηση. Σήμερα και εγώ ωφελήθηκα πολύ και είμαι βέβαιος ότι μπορώ να πάρω ακόμα περισσότερα από εσάς (σ.σ. εκπαιδευτικούς) και το έργο σας».

 

Έπειτα το λόγο πήρε ο Σταμάτης Πίττας Κοινωνικός Λειτουργός στο ΚΕ.Δ.Δ.Υ., ο οποίος δήλωσε: «Θέλουμε να βλέπουμε αυτά τα παιδιά ενεργά και προσπαθούμε να δείξουμε στους γονείς το όφελος τους, ότι δηλαδή μπορεί τώρα να το βλέπεις σαν εμπόδιο αλλά κοίτα και λίγο πιο πέρα. Τα παιδιά με σύνδρομο Down μπορούν να κάνουν πράγματα. Πρέπει να πείσουμε τους γονείς να συνεργαστούν μαζί μας γιατί αυτή είναι η λέξη κλειδί. Η συνεργασία.  Μόνο έτσι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα σημείο και μαζί μπορούμε να κάνουμε πολλά παραπάνω. Δώστε σε αυτούς τους ανθρώπους την ευκαιρία να καταλάβουν το όφελός τους».

 

Εν συνεχεία το λόγο πήρε και η Αγγελική Φρατζεσκίδου, υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ευβοίας, ενώ ιδιαίτερη ήταν η στιγμή που το λόγο πήρε η Ιωάννα Λιάσκου, Αναπληρώτρια Νηπιαγωγός Ειδικής Αγωγής στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Χαλκίδας, η οποία έχοντας αδερφό που έχει το σύνδρομο Down μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν όλα αυτά τα χρόνια από την κοινωνία αλλά και στον τομέα της εκπαίδευσης λόγω των ελάχιστων αριθμών σχολείων αλλά και την άπλετη αγάπη που έδωσαν στον αδερφό της όλα τα μέλη της οικογένειας καθώς και η ίδια η οποία είναι υπερήφανη για εκείνον.

Στη σύντομη λοιπόν τοποθέτησή της η Ιωάννα ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Η πολιτεία οφείλει να στέκεται αρωγός πρώτα στα άτομα και έπειτα στην εκπαίδευσή τους. Να ενισχύσει τις υπάρχουσες δομές αλλά και να φτιάξει καινούργιες. Πρέπει ακόμα να καταργηθεί η γραφειοκρατία αφού ένα παιδί με σύνδρομο Down γεννιέται με αυτό και πεθαίνει με αυτό. Δεν είναι αρρώστια που περνάει. Το μόνιμο άγχος των γονιών είναι τι θα γίνει όταν το παιδί τους φύγει από τη ζωή. Να δημιουργήσει δομές η κοινωνία και να φροντίσει αυτά τα παιδιά».

 

Τέλος, το λόγο έλαβε και η εκπαιδευτικός του Ειδικού Νηπιαγωγείου Χαλκίδας Ελένη Λουκοπούλου, η οποία σημείωσε χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά είναι το μέλλον και είναι εκείνα που θα αλλάξουν τα στερεότυπα. Καθετί διαφορετικό μέσα σε μία τάξη είναι σημαντικό. Τα στερεότυπα που είναι βαθιά ριζωμένα μέσα στα άτομα θα πρέπει με να αλλάξουν  Όλες αυτές οι αντιλήψεις. Και το καλύτερο όχημα για αυτή την αλλαγή είναι η εκπαίδευση και τα παιδιά».

 

Η εκδήλωση έκλεισε με βίντεο από τη συνέντευξη του Πάμπλο Πινέδα, του πρώτου πτυχιούχου Πανεπιστημίου στην Ευρώπη με σύνδρομο Down, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι: «Χωρίς το σύνδρομο Down θα ήμουν ένας άνθρωπος χωρίς ουσία».

20.03.2017 ::::   Ημερίδα κατά της ενδοσχολικής βίας στην Χαλκίδα

Διοργανώθηκε από την σύμβουλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κυρία Κεχρή Ζαχαρούλα επιστημονική ημερίδα με αντικείμενο τις καλές πρακτικές κατά της ενδοσχολικής βίας. Παρουσιάστηκαν από την ίδια, αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης από το Πάντειο Πανεπιστήμιο καθώς και καλές πρακτικές και διαδικασίες διαχείρισης περιστατικών από τον διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Νομού Ευβοίας κύριο Κυριτσόπουλο Δημήτριο. Παρουσιάστηκαν επίσης από τον επικεφαλής ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ κύριο Αράπογλου Άρη οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και την άσκηση βίας μέσω εφαρμογών Η/Υ.

 

Το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας με επικεφαλής την Προϊσταμένη, κυρία Λινάρδου, τον ψυχολόγο κ. Ανδρέα Καρυστινό και τον κοιν. λειτουργό κ. Σταμάτιο Πίττα απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων και ενημέρωσαν για την ευρωπαϊκή δράση στην οποία συμμετέχει το ΚΕ.Δ.Δ.Υ.

 

 

Η ημερίδα έκλεισε με ανοικτή συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων.

29.03.2017 ::::   Διήμερη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών Β/βάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 29 Μαρτίου η διήμερη εκπαίδευση των εκπαιδευτικών Β/βάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης.

 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο σχεδιάστηκε από το Ι.Ε.Π. και υλοποιήθηκε από το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας που διέθεσε και τους εισηγητές των εκπαιδευτικών ενοτήτων, έλαβε χώρα στο 4ο Γυμνάσιο Χαλκίδος. Στην έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος, χαιρετισμό απεύθυνε η Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. κα Λινάρδου, ο Δ/ντης Β/βάθμιας εκπαίδευσης του Νομού, κ. Κυριτσόπουλος καθώς και η Σύμβουλος κα Τσιαμίτα.

 

Οι ενότητες που παρουσιάστηκαν ενώπιον των εκπαιδευτικών αφορούσαν τα παρακάτω θέματα:

- Ένταξη μαθητών με αναπηρία στο γενικό σχολείο.

- Συνεργατική μάθηση

- Παιδαγωγική προσέγγιση μαθητών με διαταραχές συμπεριφοράς και ΔΕΠ-Υ

- Παιδαγωγική προσέγγιση μαθητών με κινητικές / πολλαπλές αναπηρίες

- Παιδαγωγική προσέγγιση μαθητών με αναπτυξιακές διαταραχές

- Διαφοροποιημένη διδασκαλία

- Παιδαγωγική προσέγγιση μαθητών με νοητική υστέρηση

- Εφαρμογή Ε.Ε.Πστο πλαίσιο της ενταξιακής εκπαίδευσης

- Συμβουλευτική γονέων

- Αξιοποίηση ΤΠΕ / Υποστηρικτικής Τεχνολογίας στην ένταξη μαθητών με αναπηρίες

 

Πλέον της Προϊσταμένης του ΚΕ.Δ.Δ.Υ., τις θεματικές ενότητες παρουσίασαν οι κάτωθι:

- Αγιοργίτη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός ΠΕ30

- Αναγνωστόπουλος Βασίλειος, Ειδ. Παιδαγωγός ΠΕ70.50

- Καρυστινός Ανδρέας, Ψυχολόγος ΠΕ23

- Δρ. Κουλιανού Μαρία, Ψυχολόγος ΠΕ23

- Πίττας Σταμάτιος, Κοινωνικός Λειτουργός ΠΕ30

 

Κλείνοντας το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, τονίστηκε η δέσμευση υποστήριξης των εκπαιδευτικών για περαιτέρω εκπαίδευση - ενίσχυση των γνώσεών τους σε θέματα ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και προγραμματίστηκε η δημιουργία ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων όπου θα μεταφορτωθούν οι

παρουσιάσεις και το εκπαιδευτικό υλικό του διημέρου.

 

Επιπλέον η Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. ευχαρίστησε τον Γυμνασιάρχη του 4ου Γυμνασίου Χαλκίδος κ. Καπεντζώνη, για την αμέριστη συμπαράσταση και υποστήριξή του καθ΄όλη την διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος, ενώ είχε και σύντομη συνεργασία μαζί του για θέματα που άπτονται των δραστηριοτήτων και αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας.

30.03.2017 ::::   Επίσκεψη διευρυμένου κλιμακίου του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας στην Σκύρο

Ολοκληρώθηκε το διήμερο 12/13 Μαρτίου επίσκεψη διευρυμένου κλιμακίου του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας στην Σκύρο.

 

Αξιολογήθηκαν μαθητές όλων των βαθμίδων από διεπιστημονικές ομάδες, ενώ τα δύο απογεύματα διεξήχθησαν συναντήσεις τόσο με τους εκπαιδευτικούς των σχολικών μονάδων όσο και με τους γονείς των μαθητών.

 

Συνολικά αξιολογήθηκαν 19 μαθητές όλων των βαθμίδων. Στην συνάντηση με τους γονείς δόθηκαν οδηγίες και κατευθύνσεις σε θέματα της καθημερινότητας των μαθητών ενώ παρουσιάστηκαν μελέτες περιπτώσεων με πρακτικά παραδείγματα διαχείρισης μη λειτουργικών καταστάσεων. Επιπλέον συζητήθηκαν θέματα οριοθέτησης των μαθητών αναφορικά και σε συσχετισμό με διασπαστικούς παράγοντες ως προς την διεργασία της μάθησης όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, η αδιαφορία ως προς την εκπαιδευτική διαδικασία και την ελλειπή στήριξη των μαθητών από τους γονείς.

 

Τονίστηκε από τους γονείς η ανάγκη συστηματικής παρουσίας της Υπηρεσίας στο νησί της Σκύρου, κάτι το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ των εμπλεκομένων μερών σε εύθετο χρονικό διάστημα.

 

Η επίσκεψη στην Σκύρο διοργανώθηκε σε συνεργασία με την αρμόδια Σύμβουλο κα Κεχρή Ζ. και τον Δήμο Σκύρου που κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.

 

Από πλευράς της Υπηρεσίας, πλέον της Προϊσταμένης, στην επίσκεψη συμμετείχαν οι κάτωθι:

- Αγιοργίτη Μαρία, Κοινωνική Λειτουργός

- Αναγνωστόπουλος Βασίλειος, Ειδικός Παιδαγωγός

- Βαμβακάς Γεώργιος, Ειδικός Παιδαγωγός

- Καρυστινός Ανδρέας, Ψυχολόγος

- Δρ. Κουλιανού Μαρία, Ψυχολόγος

- Μανή Παρασκευή, Ειδική Παιδαγωγός

- Μιχάλαινα Αναστασία, Λογοθεραπεύτρια

- Τσοκάνη Ελισάβετ, Ειδική Παιδαγωγός

- Πίττας Σταμάτιος, Κοινωνικός Λειτουργός

 

Κατά την επιστροφή στην Χαλκίδα, το κλιμάκιο της Υπηρεσίας επισκέφθηκε το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κύμης όπου και είχε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς των δύο μονάδων. Εν συνεχεία συναντήθηκε με εκπρόσωπο του Δήμου Αλιβερίου στα Λέπουρα, προκειμένου να προβεί σε μία πρώτη αξιολόγηση χώρου που πρόκειται να στεγάσει την νέα μονάδα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στον Νομό μας.

03.04.2017 ::::   Ιατρικός Σύλλογος: Όχι κινητά τηλέφωνα σε παιδιά κάτω των 12 ετών

Ιατρικός Σύλλογος: Όχι κινητά τηλέφωνα σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

 

Χρησιμοποιήστε το κινητό τηλέφωνο για σύντομες κλήσεις, όχι μέσα σε τρένα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα και ασανσέρ και μην επιτρέπετε να τηλεφωνούν παιδιά κάτω των δώδεκα ετών.

 

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται στους κανόνες ασφαλούς χρήσης του κινητού τηλεφώνου που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) σε ημερίδα με θέμα: «Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία και οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Υγεία» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο.

 

Συγκεκριμένα οι ειδικοί εξέδωσαν 15 οδηγίες προς τους πολίτες για την ασφαλή χρήση του κινητού τηλεφώνου.

 

Διαβάστε αναλυτικά:

-Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.

-Παιδιά κάτω των 12 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.

-Μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.

-Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.

-Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά, ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.

-Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου.

-Όταν κάνεις χρήση κινητού, κράτα απόσταση από άλλους.

-Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου.

-Τη νύχτα κλείνε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το Wi Fi.

-Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλτο σε airplane mode.

-Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.

-Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής - ενσύρματης σύνδεσης.

-Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό μην τηλεφωνείς.

-Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα.

-Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth, και Data, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

 

Ο δρ Μέτσης επεσήμανε ότι ερευνητικά ιδρύματα, ακαδημαϊκοί και αξιόλογοι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας που καταγράφονται σήμερα μέσα στον αστικό ιστό δεν είναι ασφαλή.

 

«Τα πορίσματα μελετών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για τα αρνητικά συμπτώματα στην υγεία, με έμφαση στο σύνδρομο της ηλεκτρομαγνητικής υπερευαισθησίας που σε κάποιες χώρες έχει πάρει μορφή επιδημίας», είπε χαρακτηριστικά.

 

Πρόσθεσε, δε, ότι νέες εφαρμογές, όπως η τεχνολογία του 5G και οι έξυπνοι μετρητές που θα αντικαταστήσουν τους αναλογικούς μετρητές της ΔΕΗ, θα αυξήσουν την ακτινοβολία και θα επηρεάσουν την καθημερινότητα μας.

05.04.2017 ::::   Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία επιστημονική ημερίδα του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας

Ολοκληρώθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία (συμμετείχαν περισσότεροι από 170 εκπαιδευτικοί της Α΄βάθμιας εκπαίδευσης) η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας σε συνεργασία με τις συμβούλους κα Μπαλάση και κα Μπλατσούκα.

 

Παρουσιάστηκαν θεματολογίες σχετικές με την διαχείριση του λάθους από πλευράς μαθητών, τεχνικές υποστήριξης των μαθητών στα πλαίσια των καθημερινών τους δραστηριοτήτων και η συνεισφορά της γνωστικής ψυχολογίας στην διαχείριση του παιδαγωγικού λάθους.

 

Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο καθηγητής ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου Ρόμπερτ Μέλλον όπου αναφέρθηκε σε θέματα ελέγχου και αλλαγής συμπεριφορών στην διαδικασία της μάθησης. Ο καθηγητής με τον ιδιαίτερο τρόπο που τον διακρίνει, τόνισε με εμφατικό τρόπο πως η εκπαιδευτική διαδικασία θα πρέπει να αναζητεί τις δεξιότητες στους μαθητές και να ενισχύει αυτό που αγαπούν να κάνουν.

 

Μία μελέτη περίπτωσης παρουσιάστηκε από τον ψυχολόγο κ. Δημόπουλο Χρήστο ως επιστέγασμα της εφαρμογής της θετικής επιστήμης της συμπεριφοράς στον αυτισμό.

 

Ευχάριστη και ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή στην ημερίδα, αποτέλεσε η παρουσίαση (με μουσική επένδυση) του βιβλίου της κας Κασαμπαλάκου Μαρίας "O Αυγερινός. Μια ιστορία για τον αυτισμό και την αγάπη", όπου περιγράφεται από την ίδια, ο αγώνας για συνύπαρξη με τον γιο της μέσα από όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε.

 

Το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας εκπροσώπησαν με τις παρουσιάσεις τους η κα Μόσχου Σταυρούλα, ειδ. παιδαγωγός και η ψυχολόγος Δρ. Κουλιανού Μαρία. Η Δ/νση Α΄βάθμιας εκπαίδευσης του Νομού, εκπροσωπήθηκε στην ημερίδα από τον Δ/ντή της, κύριο Ζημιανίτη.

19.04.2017 ::::   Διεθνής επιστημονική συνάντηση στην Χαλκίδα με αντικείμενο την καταπολέμηση της σπατάλης του φαγητού

Τις εργασίες της ευρωπαϊκής δράσης Food for inclusion που ξεκίνησε τις εργασίες της στην Χαλκίδα την Τετάρτη 19 Απριλίου χαιρέτησε η Προϊσταμένη του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας κα Λινάρδου.

 

Η δράση υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και στην οποία συμμετέχουν φορείς από την Ιταλία την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα, εστιάζει στην διερεύνηση της ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και την αναζήτηση καλών πρακτικών στο φλέγον ζήτημα της σπατάλης φαγητού μιας και ο όγκος των 87κιλών φαγητού που σπαταλάται ανά κάτοικο στην Ευρώπη, ανά έτος δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέος.

 

Το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας αναμένει με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των εργασιών προκειμένου με την σειρά του να τα παρουσιάσει τόσο σε εκπαιδευτικούς, μαθητές όσο και γονείς προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν και να αναπτύξουν τοπικές δράσεις αντιμετώπισης του φαινομένου.

17.10.2017 ::::   Διεθνής διάσκεψη για την δυσλεξία το Κόκκινο Σπίτι

Διεθνής επιστημονική διάσκεψη για τη δυσλεξία σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε το διήμερο 17 και 18 Οκτωβρίου στη Χαλκίδα, στο Κόκκινο Σπίτι. Τη διάσκεψη οργάνωσε το ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας.

 

Η εκδήλωση έγινε  στο πλαίσιο του άξονα ΚΑ2 Erasmus+ της Ε.Ε. και του έργου Mooc – Dys, παρουσία εμπειρογνωμόνων  από χώρες - φορείς που συμμετέχουν στο έργο όπως, Logopsycom (Βέλγιο)Formation 3.0 - Rhéatis (Γαλλία) Civiform (Ιταλία) University of Pitesti (Ρουμανία) DLBC (Πορτογαλία).

 

Οι συμμετέχοντες- επικεντρώθηκαν στην ανταλλαγή των καλών πρακτικών στις χώρες - μέλη της Ε.Ε. αναφορικά με την δυσλεξία και τους δυσλεκτικούς μαθητές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ μέρος και των παραδοτέων στην ολοκλήρωση του έργου, είχε να κάνει με τους αποτελεσματικούς τρόπους υποστήριξης μαθητών με δυσλεξία, εντός του σχολικού περιβάλλοντος.

09.11.2017 ::::   Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας στο Γυμνάσιο Σκύρου

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου η επίσκεψη κλιακίου του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας στο Γυμνάσιο Σκύρου αποτελούμενο από την ψυχολόγο Δρ. Κουλιανού Μαρία, την εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής Δ/θμιας Εκπαίδευσης Δημητρίου Λουκία και τον Κοινωνικό Λειτουργό Πίττα Σταμάτιο.

 

Το πρόγραμμα περιελάμβανε αξιολογήσεις μαθητών καθώς και συνάντηση με τους γονείς των μαθητών στην αίθουσα "Κ. Φαλτάιτς" του Γυμνασίου το απόγευμα της Πέπμτης 09 Νοεμβρίου. Το κλικμάκιο της υπηρεσίας είχε επίσης σύνάντηση με τον Δήμαρχο Σκύρου κ. Χατζηγιαννάκη, όπου τον ενημέρωσε για θέματα της αρμόδιότητάς του και συζήτησαν για τις επόμενες δράσεις και δραστηριότητες στα παλίσια αρμοδιοτήτων του ΚΕ.Δ.Δ.Υ. Ευβοίας.

 

Επίσης πραγματοποιήθηκε εκτενής συνάντηση με τον Γυμνασιάρχη κ Βενιζέλο, αναφορικά με τις υποστηρικτικές δράσεις που μπορεί να αναλάβει η υπηρεσία προς όφελος των μαθητών και γονέων και προσδιορίστηκε η επόμενη συνάντηση στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Το κλιμάκιο επέστρεψε στην Χαλκίδα το μεσημέρι του Σαββάτου 11 Νοεμβρίου.

17.11.2017 ::::   Πρόσκληση ΕΕΕΕΚ σε εορταστική εκδήλωση για το Πολυτεχνείο

Στις 17 Νοεμβρίου και έπειτα από πρόσκληση του Διευθυντή του ΕΕΕΕΚ κ. Δαράκου το ΚΕΔΔΥ Εύβοιας παραβρέθηκε στο χώρο του σχολείου και παρακολούθησε την εορταστική εκδήλωση για το Πολυτεχνείο. Η προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ  Λινάρδου Δήμητρα και ο ψυχολόγος Καρυστινός Ανδρέας συμμετείχαν στα δρώμενα της εκδήλωσης μαζί με τους μαθητές και τους καθηγητές του ΕΕΕΕΚ.